Szanowni Państwo,

Zbliża się czas przedświątecznych spotkań. Ciepło kominka, wyjątkowy smak i wygląd dań,
zapach świerku i świąteczna oprawa  sprawią, że wigilię firmową w naszej restauracji
będziecie długo wspominać z przyjemnością.
Pamiętając o tradycji, łącząc go z wyjątkowym klimatem tego świątecznego okresu,
przygotowaliśmy kilka propozycji menu na wigilijna kolację, które mamy nadzieję spełnią
Państwa oczekiwania.

Posiadamy 4 sale, dlatego też jesteśmy w stanie przygotować kolację w kameralnym gronie jak
również dla dużej grupy. Ponadto na życzenie zorganizujemy zespół muzyczny. 

W sprawie rezerwacji i dodatkowych informacji prosimy o kontakt.
biuro@smakmorza.pl
Serdecznie zapraszamy.

 

Propozycja I – 99zł/os:

Przystawki zimne na stole (dwie do wyboru):
– sałatka wigilijna ze śledziem w burakach
– półmisek mięs pieczonych własnej produkcji
– ryba po grecku
– tatar ze śledzia w warzywami
– karp w galarecie
– śledź bałtycki w zalewie podany z warzywami.

Zupy (jedna do wyboru):
– grzybowa na suszonych borowikach z kluskami lanymi i łezką śmietany
– barszcz z uszkami faszerowanymi kapustą

Dania główne (dwa do wyboru):
– dzwonka z karpia w ziołowej panierce
– dorsz sous vide na warzywnym ratatouille
– pieczeń z karkówki w sosie grzybowym lub myśliwskim
– pierogi z kapustą i grzybami

Dodatki:
– tradycyjny groch z kapustą
– puree ziemniaczane z koperkiem

Deser (jeden do wyboru):
– kutia na ciepło
– sernik z rodzynkami
– szarlotka gruszkowo jabłkowa

Propozycja II – 139zł/os:

Przystawki zimne na stole (trzy do wyboru):
– tatar z pstrąga z dodatkiem marynowanych grzybków,
białej cebuli z sosem koperkowym
– karp w galarecie
– mięsa pieczone własnej produkcji
– ryba po grecku
– śledź po staropolsku
– śledź bałtycki w zalewie

Zupa ( do wyboru dwie):
– barszcz wigilijny z grzybami podany z krokietami
– barszcz czerwony podany z jajkiem gotowanym w 61 stopniach ze smażonymi pieczarkami
– zupa rybna ze szlachetnymi rybami morza bałtyckiego

Dania na półmiskach (trzy do wyboru):
– filet z łososia pieczony w glazurze goździkowo-korzennej
– czerwona kapusta z dorszem w cieście francuskim
– pierogi z kapustą i grzybami okraszane cebulką z koperkiem
– polędwiczka wieprzowa faszerowana rodzynkami podana sosie własnym
– tarta z pomidorami, szpinakiem i wędzonym łososiem
– karp smażony w migdałach
– karp pieczony w ziołach
– karczek pieczony w ziołach

Dodatki (dwa do wyboru):
– kapusta z grzybami
– ziemniaki z pietruszką i masłem czosnkowym
– sałatka ze świeżych warzyw z dodatkiem dresingu
– duszona czerwona kapusta z rodzynkami

Deser (dwa do wyboru):
– kutia na ciepło
– kluski z makiem
– sernik z rodzynkami
– szarlotka
– piernik
– ciasto cynamonowe

Propozycja III – 169zł/os:

Przystawki zimne na stole (trzy do wyboru):
– carpaccio z łososia marynowane w cytrusach podane na plastrach z buraka
– tatar z pstrąga z dodatkiem marynowanych grzybków, białek cebuli z sosem koperkowym
– sałatka z krewetkami
– ryba po grecku
– terina z ryb morskich sałatka jarzynowa

Zupy (dwie do wyboru):
– tradycyjny barszcz na wędzonce podany z jajkiem, pietruszką i grzybami
– krem grzybowy ze śmietaną i pietruszką
– zupa z maku z płatkami migdałowymi i lanymi kluskami

Danie na półmiskach (cztery do wyboru):
– karp smażony w ziołowej panierce
– pieczona wołowina w cieście francuskim
– pierogi z kapustą i grzybami okraszone śmietaną z pietruszką
– pstrąg w płatkach migdałowych
– krucha tarta o posmaku piernikowym z łososiem i marchewką
– gołąbki rybne w sosie koperkowym
– karczek pieczony w ziołach

Dodatki (trzy do wyboru):
– gołąbki z suszonymi grzybami i kaszą polane sosem własnym
– ziemniaki zapiekane z serem i koperkiem
– tradycyjny groch z kapustą
– kapusta z grzybami
– świeże warzywa z dipem ziołowym
– sakiewki z makiem

Deser (dwa do wyboru):
– kutia na ciepło
– makowiec
– sernik z rodzynkami
– szarlotka
– Ciasto cynamonowe
– Piernik tradycyjny

Do każdej z propozycji podawane jest pieczywo, masło, kawa, herbata i kompot z suszonych owoców (100ml /os), 

 oraz lampka wina włoskiego (100ml/os)